Despre noi

Proiectul “Impreuna pentru Sanatatea Rurala” este un proiect de sanatate publica desfasurat lunar de Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti ce apartine Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, in parteneriat cu Colegiul Medicilor din Romania.

Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti este cea mai veche organizatie de profil din tara si are la activ peste 30 proiecte anuale de mare amploare, printre care Congresul National al Studentilor si Tinerilor Medici, Campanie de donare de sange, Campanie de prevenire a cancerului de col uterin, Zilele Educatiei Medicale, cursuri de prim ajutor, programe educationale pentru copii ca Micii Sanitari si Teddy Bear Hospital, Simularea examenului de admitere la Facultatea de Medicina, schimburi studentesti nationale si internationale, tabere studentesti la munte si la mare, Balul Bobocilor, diverse alte campanii informare de sanatate publica.

Activitatile proiectului “Impreuna pentru Sanatate Rurala” includ caravane de sanatate in zone rurale defavorizate la care participa voluntar studenti in medicina din ani terminali, medici specialisti si rezidenti, medici de familie. Medicii provin din ramuri medicale ca medicina interna, cardiologie, oftalmologie, dermatologie, ginecologie si pediatrie.

In cadrul unei editii care corespunde unui weekend, 12 studenti in medicina impreuna cu medicii particpanti, realizeaza examenul clinic al populatiei tinta, o  ecografie abdominala, o electrocardiograma, recolteaza  glicemie, colesterol, trigliceride si hemoglobina din sange capilar,  evalueaza acuitatea vizuala si tensiunea oculara in vederea screening-ului de glaucom si  sustin prezentari cu caracter educativ copiilor privind igiena orala si igiena alimentatiei. De asemenea au loc prezentari pentru populatia adulta privind bolile cronice si factorii de risc asociati, s.a.

Zonele rurale defavorizate sunt alese sub indrumarea Societatii Nationale de Medicin Familiei  care faciliteaza de asemenea comunicarea cu medicul de familie corespunzator satului sau a comunei, care ofera spatiul adecvat consultatiilor si suportul logistic pentru transcrierea datelor obtinute in urma evaluarii starii de sanatate in fisa pacientului. Ne bucuram si de sprijinul Asociatiei Comunelor din Romania, care ne ajuta in relatia cu autoritatile locale.

Obiectivele activitatilor prezentate mai sus sunt de a asigura servicii de sanatate primare in zonele rurale defavorizate, de a contribui la educatia medicala a studentilor in medicina prin desfasurarea de activitati practice si de a sensibiliza opinia publica cat si instituiile statului responsabile de aspectele sistemulului de sanatate.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s