Posted by: sanatatearurala | April 6, 2013

IPSR in Moldova

In perioada 29 – 30 martie 2013 o echipa formata din 12 studenti medicinisti in an terminal si 8 medici (primari si rezidenti) cardiologi, pediatri, dermatologi, oftalmologi si reumatologi,  s-au deplasat in comuna Grinties din judetul Neamt.

Asa cum stiti, scopul caravanelor noastre este de a acorda sansa la un consult medical localnicilor din zonele rurale izolate si defavorizate din punct de vedere economic.

Marele total de consultatii efectuate la Grinties se ridica la 660, cu 200 de persoane care au trecut pe la analize, anamneza, examen clinic si ECG, dintre care 60% au avut nevoie si de consult cardiologic. Si la celelalte specialitati atmosfera a fost destul de “incarcata”. La pediatrie au fost consultati aproximativ 120 de copii, la oftalmologie in jur de 100 de persoane, la reumatologie aproximativ 80 iar la dermatologie 40 de persoane.

Dintre cazurile cre ne-au atras atentia:

– la pediatrie:  o fetita obeza cu epilepsie si sindrom de apnee de somn ,  un copil cu suspiciune de vasculita neprecizata,  un baietel de 10 ani cu acondroplazie si cu un lipom de aprox 7cm/5cm si un copil de 16 ani cu lobectomie pulmonara  dreapta si lobectomie hepatica pentru chisturi hidatice.

– la dermatologie: 2 suspiciuni de carcinoame bazocelulare,    un caz de sclerodermie liniara netratata la o femeie de 34 ani si  un caz de Alopecia aerata la o fetita.

-la reumatologie:  o pacienta cu suspiciune de artropatie psoriazica si o alta pacienta cu Miastenia gravis si diabet zaharat tip I.

Toate persoanele pe care medicii le-au intalnit cu probleme mai serioase au fsot trimise la Piatra Neamt sau la Iasi.

Acestea sunt numai cazurile cele mai interesante. Au fost foarte foarte multe persoane cu probleme care aveau nevoie de tratament de specialitate. Nu stim daca interventia noastra a fost esentiala insa chiar si pentru persoanele la care in general  gasim numai analizele usor modificate sau in cazul persoanelor fumatoare , incercam sa facem macar educatie sanitara, sa le vorbim despre regim, despre faptul ca TREBUIE sa mearga la medic si ca au dreptul la sanatate.  Nu cred ca reusim sa ii constientizam pe toti, insa 1/2 din persoanele care pleaca par multumite.

Redam si cateva impresii la cald ale editiei care tocmai a trecut:

“Chiar daca a fost obositor, si cu 4-5 ore in medie pe noapte de somn, cand ne puneam seara in pat simteam ca am facut ceva util in ziua respectiva si adormeam cu zambetul pe buze.” Cristina Fota , anul V

“Cazuistica pe care am gasit-o a fost destul de variata.Erau persoane carora nu le-au ajuns lemnele pentru ca a fost destul de frig iarna acesta, batrani care inca asteapta sa iasa puii de gaina, iezii, mieii, calutii, albinele sa faca miere, sa le vina nepotii acasa in vacanta de paste. Recunosc ca am ramas marcat de rabdarea, bunavoita, recunostinta si bunatatea pe care o aveau in ochi.” Mihai Ranete, anul VI

“Un adevarat exemplu de rabdare pentru noi toti!” Ioana Ursu, anul IV

“A fost foarte frumos la Neamt…oameni buni la suflet, blanzi, rabdatori. Ne sorbeau fiecare sfat pe care il ofeream. Ne priveau cu ochii in lacrimi la final si ne imbratisau in semn de multumire. Erau intr-adevar saraci. Veneau pe jos de la 7-10 km numai sa stea de vorba cu noi. Desi existau pastravarii in zona, nu isi permiteau sa manance peste prea des. Iar la intrebarea: ” Mancati grasimi, carne?” Raspunsul era foarte hotarat: “Pai daca e post!?” 🙂 Desi a fost greu, frumusetea locurilor si a sufletelor pe care le-am intalnit a supercompensat!” Cristina Nita, anul VI

Partenerii si sponsorii acestei deplasari au fost: UMF “Carol Davila”,Colegiul Medicilor din Romania,Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov si Neamt, Asociatia Comunelor din Romania, Fundatia “Nicolae Gh. Lupu” , Spitalul Clinic Filantropia, alaturi de companiile TEVA Pharmaceutical Industries si PEPSI.

Multumim mult medicilor si partenerilor fara de care nu am fi reusit sa punem in miscare inca o caravana IPSR!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories