Posted by: sanatatearurala | October 11, 2011

Vara la IPSR – DELTA

Cuvantul care ar rezuma cel mai bine experienta din Delta a echipei de studenti si medici care au fost “impreuna pt sanatate rurala” in perioada 15-21 iulie este, dupa parerea mea, uimire.
Dupa ce parasesti orasul Tulcea pentru bratele imbietoare ale Dunarii, cobori la finalul unei calatorii plina de bucurii vizuale pe taramul solid si acoperit de nisip fin al comunei Sf. Gheorghe. Ne putem mira mai intai de liniste, de lipsa traficului, de faptul ca oamenii se saluta atunci cand se intalnesc, de ospitalitatea lor, de viata care pare sa se desfasoare incet si fara tulburari in acest loc izolat. Locurile sunt frumoase, o frumusete salbatica, neslefuita, iar pe canalele unde numai un localnic poate naviga fara sa se rataceasca poti vedea paradisul de care vorbesc toate brosurile turistice. E o lume veche si intotdeauna noua, de care te indragostesti la prima vedere si la fiecare revedere.

Odata ce am imbracat halatele albe iar aparatele de analize, cel de eco si ekg asteptau nerabdatoare sa dea rezultate, am inceput sa privim comuna cu alti ochi. Oamenii care se incadrau atat de pitoresc pana atunci in peisajul danubian au fost descompusi in aparate si sisteme, in organe si simptome, au fost masurati, analizati, ascultati, percutati, intrebati, consiliati. Ajutorul nepretuit dat de d-na asistenta a constant in primirea localnicilor, in linistirea si indrumarea lor catre locurile din dispensar unde fiecare dintre noi astepta sa isi indeplineasca sarcina primita. Ne-a uimit o anume “inocenta medicala” a celor de acolo. Multi nu erau constienti de bolile, mai ales cardiace, pe care le purtau cu seninatate la munca, acasa, pe drumurile nisipoase ale comunei. Multi vedeau prea rar cabinetul unui doctor sau nu isi puteau aminti macar ultima data cand facusera analizele uzuale. Un soi de inconstienta parea sa emane la fiecare anamneza luata, parea ca oamenii raspundeau si ei cu nepasare la faptul ca nimeni nu se ocupa permanent de nevoile lor medicale.

Am intalnit multe cazuri care ne-au uimit, batrani a caror inima dupa o viata plina de griji batea acum neregulat, haotic sau slab, lipsita de puteri, hipertensivi asimptomatici, obezi care se luptau cu propriul trup care le este o povara la fiecare pas, neoplazii care ne-au ingandurat si ne-au facut sa ne intrebam daca nu cumva am ajuns prea tarziu, daca s-ar fi putut interveni mai curand.

Apoi echipa s-a injumatatit, cei mai curajosi dintre noi s-au aventurat pe apa pana la satul Periprava unde localnicii sunt parca mai izolati de lumea unde progresele din medicina fac minuni. Munca depusa de colegii nostri a fost rasplatita simplu, dar cu mult suflet. Cantecele pe care localnicii le-au cantat drept cadou au facut sa dispara doar o clipa din ganduri grija si teama pentru oamenii acestia simpli care par uitati de sistemul sanitar din Romania.
Au fost vazuti aproximativ 250 de oameni la Sf. Gheorghe si 100 in satul Periprava, au fost consultate familii intregi, copii si batrani, au ramas in urma scrisori medicale pline de recomandari, retete si sfaturi pe care localnicii s-au angajat sa le respecte, unii chiar si-au exprimat dorinta de a ne vizita in calitate de pacienti in spitalele din Bucuresti. Sa speram ca actiunea noastra a fost ca aripile fluturelui care e in stare sa declanseze un uragan. Sa speram ca vom intalni cat mai putine localitati in Romania unde nu exista asistenta medicala permanenta si salvarea vine pe apa. Sa speram ca data viitoare doar frumusetea naturii, simplitatea si bunatatea oamenilor ne va uimi, nu si cazurile medicale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories